Bela vinaBela vina sveže linije odlikuje iskanje sortnih posebnosti, čeprav jih združujeta terroir in pridelovalčeva roka. Brda so razpoznavna v njihovi mineralnosti, polnosti telesa in prevladujočih sadnih notah, medtem ko prihaja sortni značaj do izraza v podrobnostih, ki dajejo vinski cvetici enkrat zeliščni, drugič cvetni pridih, kar se opazi tudi na okusu, ki nam lahko prikliče zrelo sadje, kompote in celo
marmelado, ali pa ostaja resnobno svojski in predvsem –vinski. Pookus vseh vin je dolg, prijeten, toda sortno različen, tako da lahko pride bolj do izraza svežina (pri rebuli) ali dovršena zrelost (pri chardonnayu). Vsako je nekoliko drugačno, nobeno drugim podrejeno, prepričljivo ob samostojnem nastopu, ki istočasno vabi, da spoznate vsa Zalatelova sveža belih vin. |
Rdeča vinaKdor v Brdih stavi na merlot, ne more izgubiti. Cabernet sauvignon je bolj svojeglav, bolj odvisen od vremenskih razmer, od nas pa zahteva, da se pokorimo njegovim muham že v vinogradu. Če sprejmemo to igro, ga uspemo ukrotiti vsaj v kleti in takrat nas prav tako razveseli. Še več: če obe sortni vini združimo in zraven primaknemo še malo caberneta franc, postanejo zmagoviti trojec. Tega se držimo tudi v naši kleti in vam ponujamo dve rdeči vini v sortni polnitvi in eno zvrst, ki smo jo dodatno šolali v lesenih sodih.
|
Rebulaprijetno sadno-cvetna, polnega telesa,
toda iskriva, sveža, mladostna, mineralna. Sivi Pinotbogata sadna cvetica po zelo zrelem sadju, polnega telesa, harmonično vino uglajenih kislin, z dolgim odhodom.
Chardonnay Čistorazkošna cvetno-sadna cvetica s pridihom začimb, karamela, in kruhove skorje; v ustih istočasno sveže in toplo, polnega telesa, uglajeno, mineralno, z dolgim prijetnim pookusom.
|
Jakotprevladujejo sadno-zeliščne note, dolg pookus
po zrelem sadju, kompotu, celo marmeladi. Chardonnayrazkošna cvetno-sadna cvetica, v ustih mehko, toplo,
polnega telesa, mineralno, uglajeno, dolgega pookusa. Čisto Belonežne, toda bogate cvetice, v kateri se mešajo cvetne in sadne zaznave; v ustih deluje zaokroženo, zrelo, z nežnim priokusom vanilje, ki naznanja zorenje v hrastovih sodih. Alkohol in kislina sta v popolni harmoniji, tanične note dajo tretjo, globljo razsežnost. Pookus prijeten, z dolgim odhajanjem.
(sauvignonasse, rebula, malvazija) |
Merlotsadne note s primesjo grafita, v ustih mehko, sadno,
blagih taninov, prijetno zrelo, dolgega pookusa, ki lepo očisti usta in nam prikliče spomine na slivov džem. Čisto Rdečesadna cvetica s pridihom usnja in črnila, v ustih razkošno, žametno, še vedno tanično, toda pred njim so še mnoga leta, saj mu dolgoživost poleg čreslovin zagotavlja tudi kislina; pookus prijeten, čist, izrazito saden s prevlado drobnih gozdnih sadežev (robidnic) in ribeza. (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon)
|
Cabarnet Sauvignonprijetna cvetica nas z vonjem spominja na vijolice
s pridihom češnjeve smole; pitno, sadno, srednjega telesa, uglajenih taninov, prijetnega pookusa. De OnestiKlasična penina, pridelana iz rebule
s poldrugim letom sekundarnega vrenja v steklenici. |
Klasična penina, pridelana iz rebule s poldrugim letom
sekundarnega vrenja v steklenici.
Vonj pomladnega travnika z obiljem drobnih cvetov
se prepleta s svežino agrumov, kosmulj, jabolk ter hrušk,
med katero pa že posegajo note cvetličnega
medu in kruhove skorje.
Mehurčki drobni in elegantni, veriženje vztrajno.
V ustih deluje živahno, suho, prijetno mineralno
in se lahko pohvali z dolgim pookusom,
v katerega se prikrade nekaj začimbnih zaznav.
Klasična penina, pridelana iz rebule s poldrugim letom
sekundarnega vrenja v steklenici.
Vonj pomladnega travnika z obiljem drobnih cvetov
se prepleta s svežino agrumov, kosmulj, jabolk ter hrušk,
med katero pa že posegajo note cvetličnega
medu in kruhove skorje.
Mehurčki drobni in elegantni, veriženje vztrajno.
V ustih deluje živahno, suho, prijetno mineralno
in se lahko pohvali z dolgim pookusom,
v katerega se prikrade nekaj začimbnih zaznav.